Wat is het salaris van een accountant?

Er zijn een aantal gereglementeerde beroepen in Nederland, dit houdt in dat je het beroep en de bijbehorende titel alleen mag uitoefenen wanneer het in de Nederlandse wet is vastgelegd of als jij aan bepaalde beroepskwalificaties voldoet. Deze beroepskwalificaties zijn vastgesteld door een vereniging of organisatie in de desbetreffende branche. Zo is de NBA de branchevereniging voor Accountants. Voorheen waren er twee brancheorganisaties namelijk NIVRA en NOvAA. Deze twee organisaties bundelen nu hun krachten in de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Als AA Accountant kun je aardig wat geld verdienen, de hoogte hangt af van je werkervaring. De lonen liggen tussen de €3.500 en de €6.500. Dan spreken we wel over de verschillende niveaus die je kunt behalen binnen de accountancy, de Junior accountant (€3.500 tot €4.250), Medior accountant (€4250 tot €5.500), Senior accountant (€5.500 tot €6.500) en Directeur (vanaf €6.500). De hoogte van je salaris hangt natuurlijk ook af bij welke organisatie je komt te werken.

De AA en de RA accountant

In Nederland kennen we twee accountants, namelijk de AA en RA accountant. Met een ‘simpelere’ HBO opleiding wordt je een AA accountant. AA staat voor Accountant-administratieconsulent. Je werkt hier voornamelijk als adviseur voor middelgrote en kleine bedrijven, de MKB’s. de AA accountant adviseert bij de administratie, financiën en andere bedrijfseconomische aspecten. Je hebt affiniteit met cijfers en kunt probleemoplossend denken. Je bent op de hoogte van nieuwe regelgevingen rondom belastingen en fiscaal gebied. Met een universitaire opleiding ga je door voor de RA accountant. RA betekent dat je een Register Accountant bent. Als RA werk je bij een accountantskantoor, de overheid of op een financiële afdeling binnen een bedrijf. Nadat je de titel RA in je bezit hebt, ben je nog lang niet uitgeleerd. Wil je de titel behouden, dan zal je jaarlijks wat cursussen moeten volgen. Je moet wel altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen rondom de wetgeving.

Werken als accountant

Je weet nu het verschil tussen een AA en een RA accountant. In de accountancy verdelen we nog eens vier soorten accountants. Namelijk de openbaar accountant, de intern accountant, de overheidsaccountant en de accountant in business. Als openbaar accountant heb je, je eigen accountskantoor of je werkt voor zo’n kantoor. Je werkt voor Nederlandse klanten uit allemaal verschillende organisaties. Als je in dienst bent bij een grote onderneming of instelling dan ben je al snel een intern accountant. Je hebt een adviserende rol en controleert de verschillende afdelingen of vestigingen. Je eigen werkgever is de enige klant die je hebt. Werk je bij een gemeente of de accountantsafdeling van een ministerie dan word je een overheidsaccountant genoemd. Als accountant in business ben in functie als controller of als financieel directeur bij een grote organisatie. Je controleert financiële zaken en processen voor het bedrijf waar je werkt.

Werk vinden in de accountancy

Nadat je de HBO opleiding accountancy hebt afgerond of zelfs je master op de universiteit hebt gehaald, moet je nog aan het werk. Je hebt altijd je stinkende best gedaan op school om je diploma te halen en met succes. Maar nu zoek je nog die leuke job. Je zoekt overal, op internet, in de krant en vraagt iedereen om je heen om ook vacatures voor AA Accountants naar jou door te sturen. Helaas beschik je nog niet over acht jaar werkervaring maar de drive is er zeker wel, want ook zonder werkervaring of met een kleine twee jaar werkervaring kom je ook als accountant wel aan het werk. Op de website van Profilink vind je de beste vacatures in de accountancy branche. Ook helpen zij je om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.