De juiste hypotheek voor de scherpste prijs

Zoekt u een woning? Verdiep u dan eerst in de hypotheken om te weten wat u maximaal kunt lenen voor uw eigen huis. Doorgaans wordt een hypotheek afgesloten voor een periode van ongeveer 30 jaar. Het bedrag dat u kunt lenen wordt berekend op basis van uw inkomsten, de waarde van het huis, uw maandelijkse vaste lasten en mogelijk nog andere financiële verplichtingen. Wanneer het financiële plaatje helder is kunt u advies krijgen van de hypotheekadviseur. Op basis van uw persoonlijke situatie en mogelijke wensen, worden diverse hypotheekvormen vergeleken en komt zo het beste resultaat tot stand om de juiste hypotheek te vinden tegen de beste prijs.

Goed om te weten voordat u een hypotheek met lening aanvraagt

Er zijn wel wat aanpassingen geweest om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, sinds 1 januari 2013 komt u hier namelijk alleen voor in aanmerking als u de hypotheek aflost volgens een strak schema. Dit gebeurd bij een annuïteiten of een lineaire hypotheek, voor 1 januari 2013 waren er ook nog andere hypotheekvormen waarbij je rente kon laten aftrekken. Heeft u schulden op het moment dat u een hypotheek aanvraagt, dat is goed mogelijk maar hoe gaat u hier verstandig mee om? De hypotheekinstelling houdt rekening met de lasten die eventueel bij deze schuld horen. Er zijn diverse vormen van consumptieve schulden zo kennen we allemaal het begrip rood staan op een betaalrekening maar ook het begrip leasen, daarnaast zijn er nog vele andere termen die gebruikt kunnen worden als ‘schuld’. In praktijk is gebleken dat het kopen en financieren van een huis gecombineerd met het hebben van een (consumptieve) schuld wel lastig is. Het wordt dan ook sterk aangeraden om eerst de schulden af te lossen en vervolgens pas een hypotheek aan te vragen. Bij de berekening van de maandlasten van schulden wordt er altijd van een oorspronkelijk limiet uitgegaan en niet van de exacte openstaande schuld op het moment dat de maximale hypotheek berekend wordt, door de bank.

Geregistreerd bij het BKR

Tenslotte kunt uw schuld ook nog geregistreerd zijn bij het BKR (Bureau Kredietregistratie), dit is bij een schuld met een minimale looptijd van 3 maand en waarbij de schuld tussen de €500 en de €175.000 ligt. Het BKR informeert aangesloten instanties over kredieten die consumenten hebben afgesloten, dit helpt om de afweging te maken of het verantwoord is om krediet te verstrekken. Op deze manier helpt BKR schuldsituaties te voorkomen of op z’n minst te beperken. Het is helemaal geen schande om bij het BKR geregistreerd te staan, er zijn ongeveer 11 miljoen consumenten geregistreerd bij deze organisatie.

Meer lezen? Kijk dan  op de website https://www.hypotheek-met-leningen.nl/