Ik wil leren beleggen, hoe doe ik dat?

Wanneer je nog niet eerder een belegging hebt uitgevoerd dan kan het moeilijk zijn de eerste stap te zetten. Beleggen vereist veel kennis. Je moet weten welke beleggingen interessant zijn, hoe de koers werkt en waar je aandelen of obligaties kunt kopen.

Om te leren beleggen moet je voldoende tijd nemen. Je leert het niet in één dag maar moet gedurende een lange periode herhaaldelijk meer kennis tot je nemen. In dit artikel leren wij je alvast de eerste stappen bij beleggen te zetten.

1.   Aandelen, obligaties, CFD en meer

Je hebt bij beleggen verschillende mogelijkheden. Je kunt beleggen in aandelen, welke jou vaak gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf maken, maar ook in Forex (buitenlandse valuta), obligaties (staatsleningen) en meer.

Leren beleggen begint bij het begrip van de markt. Je wilt weten welke opties je hebt en waar je in kunt investeren. Zo is beleggen in aandelen anders dan beleggen in grondstoffen zoals goud. Als je wilt leren beleggen dan is het van belang dat je in de startfase richt op één specifieke soort belegging. Dit brengt in het begin de beste resultaten.

2. Voorspellingen doen

Een goede belegging start bij de voorspelling. Je moet alleen investeren in markten en producten waar de komende jaren een flinke groei zal zijn. Dit vergroot de kans op winst en biedt meer zekerheid voor toekomstige beleggingen. Het is echter niet eenvoudig om zomaar een voorspelling te doen.

De koers wordt door duizenden verschillende factoren beïnvloedt. Van het weer tot inflatie, allerlei factoren maken de koers zoals deze op dat moment is. Houd hier dus rekening mee wanneer je een nieuwe belegging gaat uitvoeren. Door de markt te begrijpen kun je beter beleggen.

3. Leren beleggen op internet

Waar men vroeger vooral beleggingen op de beursvloer uitvoerde is het internet vandaag de dag onmisbaar. Je moet daarom leren beleggen bij online brokers. Wanneer je weet hoe je hier in korte tijd zo veel mogelijk marktonderzoek kunt uitvoeren dan kun jij het rendement van jouw beleggingen flink verhogen.

Via online brokers koop en verkoop je aandelen, opties en valuta. De snelheid waarmee je koersen bijhoudt, marktonderzoek uitvoert en in aandelen handelt ligt veel hoger dan op de traditionele beursvloer. Als je serieus aan de slag wilt gaan, en echt wilt leren beleggen, dan is het raadzaam om je aan te melden bij een online broker.

4. Zelf beleggen, of toch niet?

Om te leren beleggen hoef je niet altijd zelf actief te zijn. Je kunt het geld ook onderbrengen bij een beleggingsfonds. Zij zullen met jouw kapitaal verschillende beleggingen uitvoeren om zo een hoog rendement te behalen. Om hiermee te starten is het nodig om zelf voldoende kennis over deze beleggingen te hebben.

Want door zelf te weten wat voor beleggingen interessant zijn kun je het beste beleggingsfonds kiezen. Niet ieder fonds is even geschikt en brengt evenveel rendement op. Door uit te zoeken waar in de markt de kansen liggen, en juist voor een fonds te kiezen dat zich op deze markt richt, verbeter jij het rendement uit de beleggingen aanzienlijk.